Sobre o Queixo de San Simón


Xulio Xiz

Sorprendeume saber que a Consellería do Medio Rural da Xunta de Galicia vai instalar 65 indicadores para sinalizar as oito queixerías que fabrican Queixo de San Simón, dentro da denominación de orixe .

Non tanto en Vilalba, pero na Terra Chá en xeral falta indicadores. Moitos indicadores, especialmente nos concellos de Castro de Rei e de Cospeito. Non sei como me amaño, e resulta para min – chairego confeso- unha vergoña dicir que me perdo pola Terra Chá. Pois sí. Foi o domingo dia cinco de abril cando desde o concello de Begonte pretendía ir a Riotorto, porque había un concerto dos amigos da Quenlla que me apetecía escoitar.

Crendo que coñezo a ruta, fun pola que atravesa desde a de Rábade-Vilalba ata perto de Cospeito, e entrei na Feira do Monte. Alí, en lugar de ir polo sitio de sempre para sair á xeral de Vilalba a Meira fieime dun letreiro que me indicou “Meira-Muimenta”, e desde alí xa non me enterei. Acabei perdido nun labirinto de explotacións agrícolas, con estradas pequenas todas iguais sen unha sóa indicación, e perdendo un valioso cuarto de hora para chegar a Muimenta.

Algo pode deberse a que eu sexa de natural pousón e despistado, non o nego. Pero cunhas cantas indicacións de dirección, que noutros concellos se usan podería evitar – non creo que esto me pase a min só- perdas inútiles.

Ó que ía: que as queixerías de San Simón van estar indicadas de xeito que non só sexa doado chegar perto delas senón tamén en calquera momento recibir información de todas elas conxuntamente.

Son 65 indicadores para oito empresas, así que desde Vilalba se van colocar nas dúas rutas que conducen a San Simón da Costa, e na que vai a Oleiros, onde hai tamén unha queixería.

Así, caminando polas nosas rutas, non só se nos indicarán as pontes e os ríos, as localidades e as igrexas, as casas de turismo rural, senón que agora tamén haberá indicadores que en forma de frecha nos indicarán hacia onde está a queixería e o treito que falta para chegar alí. E diante de cada queixería, un monolito de 180 por 90, con información conxunta de todas elas e doutros recursos turísticos da zona.

Vivimos un bo tempo para o queixo de San Simón. De xeito xeral, porque os produtos típicos da terra son cada vez máis valorados, e apreciados polo público. E este queixo é un produto ben característico e singular.

Pero por outro lado, polas actividades que darredor do queixo se celebran, entre as que está de forma destacada a feira anual que en Vilalba ven de celebrarse. E que aínda que se trate dun ben relativamente escaso, se se ten en conta que se venderon arredor de sete toneladas de queixo nun só día compróbase que esta acción ten unha importancia moi grande desde o punto de vista económico e social.

Digamos finalmente que non hai moito tempo que o queixo de San Simón ven de ser recoñecido oficialmente pola Unión Europea e entra nun rexistro de denominacións de orixe que Angel Ramil, o presidente do Consello Regulador do Queixo de San Simón denominou a “Champios league” dos alimentos de Europa.

Pois que nos aproveite a todos. Cada quen no seu papel, sexamos produtores, vendedores ou só afeccionados ó sabor dun queixo singular que desde Vilalba vai polo mundo pisando firme.

18 de abr. de 2009

1 comentários :

Danos a túa opinión